Missie en visie

Missie

De MuziekSpeelplaats is een plek waar álle kinderen, met een rijkdom aan achtergronden, samenkomen en muziek maken, zoals zij ook naar een sportveldje in de buurt kunnen gaan. De MuziekSpeelplaats verbindt, coacht en ondersteunt initiatiefnemers om in hun eigen buurt een MuziekSpeelplaats op te zetten.

In 2019 signaleerden oprichters Tjeerd Oosterhuis, muziekproducent en componist, en Michel Koolmees, ondernemer, een behoefte aan plekken waar kinderen op een laagdrempelige manier in contact komen met muziek. Op straat voetballen kan iedereen en bijna overal, maar muziek maken met andere kinderen en toegang tot instrumenten is voor veel kinderen niet haalbaar. Dat is een gemiste kans, want muziek maken is goed voor de sociale en neurologische ontwikkeling van elk kind.

Visie

Stichting De MuziekSpeelplaats creeërt veilige havens waar kinderen samen muziek en plezier maken. Dat doen we in eerste instantie waar de nood het hoogst is, in wijken met een rijkdom aan achtergronden. Hier openen we MuziekSpeelplaatsen waar kinderen na school welkom zijn om binnen te lopen voor een muziekles, workshop of om vrij te spelen. Onder begeleiding van een muzikale leider uit de wijk – het Boegbeeld – krijgen zij de ruimte om spelenderwijs hun zelfvertrouwen op te bouwen en (muzikale) talenten te ontdekken, in contact te komen met anderen, en herinneringen te maken.

De eerste MuziekSpeelplaatsen zijn geopend in Den Haag, Lelystad en Rotterdam. Het is onze ambitie dat elke provincie in 2026 twee muziekspeelplaatsen heeft. Om dit te realiseren doen wij onder andere een beroep op fondsen, stichtingen en particulieren.

Hoe zetten we samen bij jou in de buurt een MuziekSpeelplaats op?

Naast de vraag uit de lokale wijk werken wij samen met maatschappelijke organisaties en gemeentes die reeds ter plekke aanwezig zijn en de wijk en haar bewoners goed kennen.

Stap 1

Als eerste stap, zoeken we een muzikale buurtleider (Boegbeeld) die uit de buurt komt.

Stap 2

Ons nieuwe Boegbeeld leert van de ervaring van Boegbeelden in reeds bestaande locaties.

Stap 3

Ons nieuwe Boegbeeld vraagt aan kinderen in de buurt wat zij samen nodig hebben om muziek te maken.

Stap 4

In samenspraak met onze partners kan de MuziekSpeelplaats gestart worden.

De MuziekSpeelplaats locaties die je kunt bezoeken en/of supporten

Den Haag

Lelystad

Rotterdam